پر کردن
فرآیند پوسیدگی با خارج کردن بخش پوسیده دندان و پر کردن آن متوقف می شود. در مواقعی که پوسیدگی وسیع باشد، به طور موقت دندان پر می شود تا حساسیت دندان نسبت به درمان مشاهده شود.اگر بعد از چند روز علائم نامطلوبی وجود نداشت، ترمیم موقت برداشته شده و ترمیم دائمی جایگزین می شود. نوع ماده ای که برای پر کردن استفاده می شود؛ به محل و نوع دندان بستگی دارد. دندان های آسیای بزرگ بیشترین عمل را انجام می دهند و فشار زیادی را در جویدن متحمل می شوند بنابراین نسبت به دندان های جلویی به ماده با دوام تری نیاز دارند. مواد پرکننده برای دندان های جلویی باید به رنگ دندان باشد.
پر کردن دندان چیست؟
در ابتدا باید بدانید که اصلا پر کردن دندان ها به چه معنا است؟ در واقع زمانی که پالپ دندانتان که همان بافت نرم میانی آن است، دچار آسیب شود و یا از بین برود نیاز به پر شدن دارد، که در صورت بی توجهی به این موضوع دندان شما دچار عارضهای به نام پوسیدگی میشود، اما همه ی پوسیدگی ها به کشیدن دندان ختم نمیشود و گاهی اگر پوسیدگی پیشرفت زیادی نکرده باشد و تنها آسیب به پالپ دندان وارد شده باشد؛ میتوان به جای کشیدن دندان پوسیده و از دست دادن آن، با پر کردن دندان از موادی خاص، دندان را ترمیم کرد، در نتیجه توجه داشته باشید جهت رفع پوسیدگی دندان، کشیدن باید راه دوم شما باشد.
قطعا همه شما به خوبی از اهمیت و ارزش دندان های اصلی خود باخبر هستید و می دانید که در صورت از دست دادن آن، غیر از هزینه بالایی که باید برای جایگزین کردن بپردازید؛ باید چه میزان دردی را تحمل کنید و همچنین زمان خود را صرف رفت و آمد به دندانپزشکی نمایید. در واقع شما حتی اگر از بهترین روش های جایگزین دندان برای پر کردن جای دندان از دست رفته خود استفاده کنید، باز هم هیچ چیز نمیتواند به اندازه دندان طبیعی خودتان کارایی داشته باشند. پس تلاش در پی پر کردن دندان ها، امری منطقی و عقلایی است. پر کردن دندان در واقع به معنای پابرجا نگه داشتن دندان است. شاید حتی شما بعد از پر کردن دندان هم گاهی احساس ضعف در دندان خود داشته باشید و دیگر مانند قبل نتواند کارایی داشته باشد، اما همچنان پر کردن گزینه ی بهتر است.
از کجا بدانیم که دندان ما نیاز به پر شدن دارد؟
همانطور که گفتیم اگر به موقع اقدام به پر کردن دندانی که پالپ خود را از دست داده نکیند؛ با عارضه پوسیدگی و یا عفونت دچار خواهید شد و این پوسیدگی و یا عفونت زمانیکه پیشرفت نماید شما مجبور به کشیدن دندان خود خواهید شد، اما چگونه تشخیص دهیم که دندان ما نیاز به پر شدن دارد؟ اگر با جویدن غذا و یا نوشیدنی های سرد و گرم، احساس درد و یا تیر کشیدگی میکنید؛ شما در معرض پوسیدگی دندان هستید و دندان شما نیاز به پر شدن دارد و زمانیکه دندان شما چند روز به طور مداوم در دندان خود احساس درد دارید؛ بهتر است هر چه زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندان شما را به دقت معاینه کند.
دقت داشته باشید؛ در صورتی که دندان شما سیاه شده؛ احتمال دارد دندان شما در حال پوسیدگی باشد و ممکن است هیچ دردی نیز شما را متوجه این خطر نکند، در نتیجه جهت رفع سیاهی دندان، بهتر است با مشاورین ما به صورت رایگان راهنمایی بگیرید.
مراحل پر کردن دندان
پر کردن دندان پس از تشخیص دندانپزشک، در صورتی که نیاز به عصب کشی داشته باشد؛ در یک فرایند دو مرحله ای انجام می گیرد:
- پر کردن موقت
- پر کردن دائمی
وقتی دندانپزشک شما بعد از معاینه تشخیص میدهد که شما نیاز به پر کردن دندان های خود دارید؛ این کار را در دو مرحله انجام خواهد داد و این موضوع به دلیل تست مواد و میزان حساسیت شما است. در واقع فرایند پر کردن دندان ها در دو مرحله انجام میشود؛ اول به صورت موقت و سپس نوع دائمی آن به کار برده میشود. شما در مرحله اول دندان خود را با مواد موقت پر میکنید و در صورت اینکه حساسیتی به مواد پر کننده دندان خود نشان ندهید؛ دندانپزشک مواد موقت اولیه را برداشته و دندان شما را با مواد دائمی پر می نماید.
مراقبت های بعد از پر کردن دندان
- اگر درد دارید؛ می توانید از مسکن های داروخانه ای استفاده فرمایید
- تا حداقل ساعت پس از خوراکی و نوشیدنی مصرف نکنید
- تا حداقل چهار ساعت پس از پر کردن؛ از خوردن و جویدن پرهیز کرده و چهار ساعت بعد از آن نیز از خوردن و جویدن چیز های سفت و چسبناک خودداری کنید. توصیه می شود حتی تا یک روز بعد از پر کردن نیز، برای جویدن از طرف دیگر دندان ها استفاده فرمایید.
- بهداشت دهان و دندان خود را فراموش نکنید
تاثیر روکش دندان در پر کردن دندان
باید بدانید روکش دندان به صورت مستقیم در پر کردن دندان نقشی ایفا نمی کنید، اما به صورت غیر مستقیم به علیت جلوگیری از پوسیدگی و آسیب های دندانی، مانع خراب شدن دندان و نیاز به پر کردن آن می شود. اما در صورتی که دندان پوسیده باشد و بخواهیم روکش دندان انجام دهیم، آیا مشکل پوسیدگی حل می شود؟ خیر در صورت وجود پوسیدگی های دندانی؛ در مرحله اول باید از طریق پر کردن پوسیدگی حذف و ترمیم شده و سپس روکش دندان نصب شود.
عوارض پوسیدگی و عدم پر کردن به موقع دندان
چنانچه شما به دندان دردهای دائمی و مکرر خود بی توجهی نمایید و پیگیری نکنید، همین دردهای کم و کوچک میتوانند باعث پوسیدگی های شدید و منجر به از دست دادن دندان شوند، علاوه بر آن در مراحل اولیه پوسیدگی شما دچار عوارض دیگری نیز خواهید شد؛ مانند:
- تورم بخش هایی از صورت و بیشتر در سمتی که دندان پوسیده در آن سمت قرار دارد.
- سیاه شدن رنگ دندان پوسیده
- دردهای ناشی از پوسیدگی دندان ها
- متورم شدن لثه اطراف دندان ها
چند سوال متداول کاربران
مواد مورد استفاده در پر کردن دندان (آمالگام تیره یا کامپوزیت روشن)
باید گفت که پر کردن دندان های عقبی و یا همان دندان های آسیاب که در عقب دهان قرار میگیرد، کمی متفاوت از دندانهای جلویی است، این دندان ها باید با موادی محکم تر و مقاوم تر پر شوند، زیرا بیشترین فشار به دندان های عقبی وارد میشود؛ معمولا هم با موادی پر میشوند که رنگ تیره ای دارند، اما دندان های جلویی شما را برای جلوگیری از آسیب زیبایی چهره، با موادی همرنگ دندان هایتان پر خواهند کرد.
آیا محدودیت سنی در پر کردن دندان ها وجود دارد؟
افرادی که میخواهند بدانند که آیا مواد به کار رفته برای پر کردن دندان ها محدودیت سنی دارد، باید بدانند که احتمال ایجاد پوسیدگی دندان ها ممکن است در هر سنی رخ دهد و نمیتوان برای این اتفاق محدودیت سنی ایجاد کرد، زمانیکه شما در هر سن و سالی که باشید از دندان های خود به خوبی مراقبت نکنید و به سلامت و بهداشت دهان و دندان خود اهمیت ندهید، دچار پوسیدگی دهان خواهید شد و در پی آن باید دندان های خود را پر کنید.
پر کردن دندان چقدر زمان نیاز دارد؟
طول درمان پر کردن دندان نسبت بیشتر خدمات دندانپزشکی؛ بسیار پایین تر است. اگر پوسیدگی شدید باشد مدت درمان دو جلسه پس از تشخیص دندانپزشک و اگر پوسیدگی خفیف باشد؛ یک جلسه پس از تشخیص دندانپزشک می باشد و هر جلسه تقریبا یک تا دو ساعت طول خواهد کشید.
در نهایت
به هر حال، پیشگیری بهتر از درمان است، در نتیجه پیشنهاد ما رعایت تمام نکات بهداشت دهان و دندان جهت حفظ سلامتی دندان ها می باشد. اما اگر به هر دلیلی دردی در دندان های خود حس می کنید و در روی دندان خود تیرگی، پوسیدگی و یا حفره ای مشاهده می کنید؛ حتما به فکر رفع آن باشید تا هم در زمان و هم در هزینه بتوانید صرفه جویی کرده و هر چه زودتر سلامتی دندان های خود را بدست آورید. در صورت مشاهده مورد مشکوک و ایراد در دندان های خود، جهت استفاده از خدمات ما، می توانید از طریق شماره هایی که در بالای صفحه قرار داده ایم از مشاوره رایگان ما منتفع شده و به صورت آنلاین نوبت ملاقات با دندانپزشک دریافت نمایید.
کلینیک دندانپزشکی دکتر سریتا می تواند با ارائه کلیه خدمات مربوط به اصلاح و ترمیم دندان، شما را از شر دندان های معیوب خلاص کرده و لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی در رابطه با انتخاب روش مناسب برای ترمیم دندان های خود، می توانید با ما تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت سهولت بیشتر در رزرو نوبت و اطلاع از هزینه های به روز شده خدمات دندان پزشکی، می توانید از اپلیکیشن دکتر سریتا نیز استفاده فرمایید.