اگر دندانی دچار پوسیدگی شود می توان آن را پر کرد و ترمیم نمود. اما اگر آسیب زیاد باشد و قسمتی از دندان از بین برود ناچاریم آن را روکش کنیم. روکش ها کمک می کنند که ظاهر دندان های شما زیباتر و استحکام آنها بیشتر شود.
اگر میخواهید با انواع روکش دندان آشنا شوید این مقاله را دنبال کنید.
روکش دندان (Dental Crown) تاج یا کلاهک سفید رنگی است که دقیقا همانند دندان اصلی است و در مواردی استفاده می شود که قسمت زیادی از دندان، آسیب دیده یا از بین رفته است. در این شرایط روکشی متناسب با باقیمانده دندان ساخته می شود و بر روی دندان اصلی چسبانده می شود و البته به غیر از ترمیم کاربرد زیبایی هم دارد.
ساختار و طراحی روکش ها که به آنها پروتز ثابت هم می گویند به گونه ای است که هم عملکردشان و هم ظاهرشان کاملا شبیه تاج دندان های طبیعی انسان است. روکش ها کمک می کنند که ظاهر دندان های شما زیباتر و استحکام آنها بیشتر شود.
بیشتر بدانید : قیمت لمینت دندان
ممکن است برای شما هم سوال باشد که روکش دندان در چه مواردی و برای چه کسانی مناسب است؟ آیا اگر عصب کشی کنم حتما باید دندانم را روکش کنم؟ روکش کردن دندان چه مزایا و عوارضی دارد؟ قیمت روکش دندان چقدر است؟ چه مدت ماندگاری دارد؟
در این مقاله به تمام این سوال ها پاسخ خواهم داد و اگر سوال دیگری داشتید می توانید در قسمت دیدگاه ها از مشاوران کلینیک سریتا بپرسید تا به شما پاسخ دهند.
مشاوره تخصصی و رایگان
همین الان با یک کلیک تماس بگیرید
۰۲۱۹۱۰۰۹۹۱۸
انواع روکش دندان
روکش های دندان به سبب نوع موادی که برای ساخت آن ممکن است به کار گرفته شود انواع مختلفی دارد که در ادامه هر کدام از آنها را توضیح خواهم داد:
بیشتر بدانید : مقایسه روکش زیرکونیا با سایر روکش ها
۱- روکش های تمام فلزی
گاهی برای ساخت روکش از فلزات مختلفی همچون نیکل، طلا، کروم یا پالادیوم استفاده می شود. بسته به نوع فلز به کار رفته، ممکن است روکش به رنگ نقره ای، زرد یا سفید باشد. روکش های فلزی بیشتر در دندان های عقبی به کارمی روند. زیرا این روکش ها استحکام بیشتری دارند و برای دندان های عقب که بیشتر تحت فشار و سایش هستند بهترین گزینه است.
۲- روکش های تمام سرامیکی
روکش هایی که تماما از سرامیک ساخته می شوند، به لحاظ استحکام و قدرت نسبت به روکش های تمام فلزی ضعیف تر هستند اما نسبت به آنها زیباتر و طبیعی ترند و کاملا مانند دندان طبیعی هستند. روکش های زیرکونیا از نوع روکش های تمام سرامیک است.
بیشتر بدانید : تفاوت لمینت سرامیکی و روکش زیرکونیا
به دو دلیل عمدتا برای روکش کردن دندان های جلویی از روکش های سرامیک استفاده می شود:
- رنگ این نوع روکش با رنگ سایر دندان های مجاور بسیار تطابق دارد و باعث می شود دندان های جلو ظاهری طبیعی داشته باشند و در هنگام صحبت کردن و خندیدن با سایر دندان ها همخوانی بیشتری باشد.
- از آنجا که دندان های جلو کمتر از سایر دندان ها تحت فشار و ساییده شدن هستند بنابراین روکش های سرامیکی با توجه به قدرت و استحکامشان بیشتر برای دندان های جلو مناسب هستند.
بیشتر بدانید: ایمپلنت دندان جلو
۳- روکش فلز – سرامیک (PFM)
در روکش فلز – سرامیک ترکیبی از فلز و سرامیک وجود دارد به این صورت که هسته روکش از جنس فلز بوده و با لایه ای از سرامیک آن را پوشش می دهد و به همین دلیل است که به این روکش ها به اختصار PFM (سرامیک جوش خورده به فلز) نیز گفته می شود.
این ترکیب فلز و سرامیک سبب می شود که به علت وجود فلز، روکش تولید شده استقامت بیشتری را نسبت به یک روکش تمام سرامیک دارا باشد و هم چنین پوشش سرامیکی باعث می شود ظاهر زیباتری را نسبت به روکش های تمام فلز داشته باشیم.
درنتیجه مقاومت روکش های PFM از روکش های تمام فلز کمتر و از روکش های تمام سرامیک بیشتر است و برخلاف روکش های سرامیکی کمتر احتمال دارد دچار شکستگی شوند.
روکش های فلز – سرامیک به دلیل اسکلت فلزی که دارند به لحاظ تناژ رنگی، هماهنگی و شفافیت کمتری را نسبت به روکش های سرامیکی دارند در نتیجه ممکن است کاملا شبیه دندان های طبیعی نباشند. البته این مساله به کیفیت سرامیک و نوع ساخت آن هم ارتباط دارد.
بیشتر بدانید : قیمت کامپوزیت دندان
در چه مواردی از روکش استفاده می کنیم؟
روکش کردن دندان عوامل مختلفی دارد که هریک از این عوامل ممکن است جنبه زیبایی یا درمانی داشته باشند:
- تاج برای دندان ایمپلنت شده.
- در مواردی که دندان عصب کشی یا پر شده.
- ترمیم دندان پوسیده و فرسوده شده.
- حفاظت از دندان شکسته یا ترک خورده.
- استفاده در مواردی که دندان ها بد رنگ هستند.
بیشتر بدانید: بیلداپ یا بازسازی دندان چیست؟
مراحل انجام روکش دندان
پروسه روکش دندان ممکن است دو یا سه جلسه زمان نیاز داشته باشد:
- در جلسه اول دندانی که قرار است روکش شود معاینه شده و از آن دندان و استخوان های کناری آن عکس گرفته می شود تا شرایط آن به دقت بررسی شود در اینجا اگر ریشه دندان پوسیده یا عفونی شده تحت درمان قرار می گیرد. در غیر این صورت دندان مورد نظر با توجه به اندازه ضخامت روکش انتخابی تراشیده می شود.
- دندان تراشیده شده قالب گیری می شود.
- با توجه به رنگ دندان های مجاور آن، رنگ روکش انتخاب می شود.
- قالب تهیه شده به لابراتور جهت ساخت قالب منتقل می شود.
- در جلسه دوم یک قالب فلزی برای تست اندازه و رنگ روی دندان گذاشته می شود. در صورتی که قالب فلزی کاملا هم اندازه دندان بود که با چسب مخصوص روی دندان قرار می گیرد و کار تمام می شود. اما در صورتی که مغایتی بین قالب فلزی و دندان بود مجددا قالب گیری انجام می شود و یک جلسه دیگر برای نصب روکش باید به دندانپزشکی مراجعه کنید.
بیشتر بدانید : چسب دندانپزشکی
تفاوت روکش دندان با لمینت و کامپوزیت
لمینت و کامپوزیت روش هایی برای اصلاح طرح لبخند هستند. در این روش ها می توانید دندان های بدرنگ، زرد و کدر، شکسته، لب پر شده و نامرتب را اصلاح کنید و در نتیجه دندان هایی زیبا مانند بازیگران و سوپراستارها داشته باشید.
بیشتر بخوانید: عصب کشی یا درمان ریشه دندان
اما اگر یکی از دندان های شما پوسیده شده یا نیاز به عصب کشی داشته باشد و دندانپزشک مجبور شود مقدار زیادی از تاج دندان را بتراشد، در نتیجه ساختمان دندان ضعیف شده و به غیر از حساس شدن دندان به دلیل تراش خوردن قسمت زیادی از مینای آن، این دندان بسیار آسیب پذیر خواهد شد و در معرض شکستگی قرار دارد. برای جلوگیری از این مشکل دندان نیاز به روکش خوهد داشت.
پس هر کدام از این روش ها برای شرایط خاصی کاربرد دارند و نمی توان آنها را به جای هم استفاده کرد. در مواردی که هدف تنظیم فاصله بین دندان ها و سفیدتر و براق تر کردن آنهاست لمینت و کامپوزیت پیشنهاد می شود اما اگر ساختمان دندان بدلیل پوسیدگی یا عصب کشی ضعیف شده باشد، روکش انتخاب بهتری خواهد بود.
بیشتر بدانید : لمینت بهتر است یا کامپوزیت؟
ایمپلنت دندان بهتر است یا روکش دندان؟
گاهی پیش می آید که اصطلاحات دندانپزشکی به اشتباه تعبیر می شوند. این موضوع در مورد دو مفهوم روکش دندان و ایمپلنت نیز صدق می کند و تصور می شود که این دو یکی هستند، در حالی که این دو با هم تفاوت دارند.
روکش یا تاج دندان به قسمت بالایی دندان گفته می شود. نصب روکش، یکی از مراحل ایمپلنت دندان است اما ایمپلنت در مواردی استفاده می شود که کل دندان از دست رفته باشد و ما یک روکش را به پایه ایمپلنت متصل کنیم.
اما گاهی ریشه دندان سالم است و ما فقط به یک روکش یا تاج دندان احتیاج داریم. در نتیجه موارد استفاده و کاربرد هر یک از این درمان ها متفاوت است.
طول عمر و ماندگاری روکش دندان چقدر است؟
ممکن است این سوال مطرح شود که روکش دندان چقدر ماندگاری دارد؟ روکش ها با توجه به نوع و جنس موادی که در فرآیند تولید آنها به کار گرفته می شود ماندگاری و طول عمر متفاوتی دارند.
به طور متوسط طول عمر روکش دندان بین ۵ تا ۱۵ سال است. البته این زمان با توجه به میزان سلامت دندان زیر آن و میزان مراقبت هایی که انجام می دهید متغیر است. روکش ها هم مانند دندان معمولی به مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان نیاز دارند. اگر به طور مرتب مسواک بزنید و از مصرف چیزهایی که باعث خرابی و آسیب دندان ها می شود پرهیز کنید ( مانند مواد قندی و دخانیات) قطعا ماندگاری و دوام آنها را بالا می برید.
بیشتر بخوانید: طول عمر ایمپلنت دندان
مراقبت های پس از روکش دندان
- در روزهای اول پس از روکش کردن پیشنهاد می شود بیشتر غذاهای نرم بخورید و از گاز زدن خوراکی های سفت اجتناب کنید.
- بعد از هر وعده غذایی از مسواک و نخ دندان استفاده کنید و اگر بعد از روکش کردن به مواد سرد و یخ حساسیت داشتید باید از خمیردندان های ضد حساسیت و مخصوص استفاده کنید.
- به هیچ عنوان از دندان روکش شده برای شکستن آجیل یا باز کردن در اشیا استفاده نکنید.
بیشتر بخوانید: مراقبت های پس از ایمپلنت دندان
افتادن روکش دندان
افتادن روکش دندان میتواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد که بعضی از آنها عبارتند از:
۱- ترمیم نامناسب دندان: اگر ترمیم دندان انجام نشده یا به درستی انجام نشود، ممکن است روکش دندان افتاده و به دلیل این که بستر پایه آن آسیب دیده است، دیگر نتواند قرار بگیرد.
۲- ضربه به دندان: در صورتی که دندان با ضربهای شدید مواجه شود، ممکن است روکش آن از بین برود.
۳- تغییرات دمایی: تغییرات دمایی شدید مانند مصرف غذاهای سرد یا گرم، میتواند به تغییر شکل روکش دندان و افتادن آن منجر شود.
۴- ضعف روکش دندان: در برخی افراد، روکش دندانها به دلیل ضعف ساختاری آنها ممکن است افتاده و باید تعویض شوند.
۵- بیماریهای دندانی: بعضی بیماریهای دندانی مانند التهاب لثه، باعث شکستگی و افتادن روکش دندان میشوند.
بیشتر بدانید : افتادن روکش دندان
آیا دندان روکش شده عفونت می کند؟
بله. اگر دندان شما توسط یک متخصص دندانپزشکی ماهر ترمیم نشده باشد ممکن است دچار عفونت شود. یا اگر از دندان خود به خوبی مراقبت نکنید ممکن است دندان زیر روکش آسیب ببیند. عوامل اصلی که می توانند باعث عفونت دندان روکش شده شوند عبارتند از:
- عدم مراجعه به دندانپزشک متخصص
در صورتی که دندانپزشک در این زمینه تخصص رو مهارت کافی را نداشته باشد و روکش به درستی نصب نشود میتواند مشکلات زیادی را برای دهان و دندان فرد به وجود آورد. - نصب نادرست روکش
اگر روکش بدرستی روی دندان قرار نگیرد، خیلی بلند یا خیلی کوتاه باشد، ممکن است باعث ایجاد درد شود، همچنین میتواند روی جویدن یا صحبت کردن شما نیز تاثیر بگذارد. روکش دندان باید مطابق با حالت جویدن شما و هم راستا با دیگر دندانها باشد.
اگر هنگام جویدن احساس درد دارید به این معنی است که روکش با دندان های شما تطابق ندارد و این مشکل میتواند منجر به درد در فک یا سردرد شود.
گاهی تماس روکش دندان با لثه می تواند مشکلاتی ایجاد نماید. مثلا در نزدیک روکش برای لثه تحلیل و التهاب ایجاد کند.
- عدم رعایت بهداشت و پوسیدگی دندان
از آنجا که دندان زیر روکش، هنوز دارای بافت زنده است، ممکن است با رعایت نکردن بهداشت، در مرز بین دندان و روکش پوسیدگی ایجاد شود. درست مسواک نزدن یکی از عواملی است که می تواند باعث این امر شود. بی توجهی به این امر می تواند باعث التهاب و حتی عفونت در موضع شود. - شکستگی روکش
اگر روکش دندان آسیب ببیند، ترک بردارد، لق شود یا بشکند میتواند زمینه ساز عفونت دندان زیر آن یا لثه شود. - دندان قروچه
فشار دادن دندانها روی هم در طول شب میتواند روی روکش دندان فشار وارد کرده و به آن آسیب بزند. اگر با این مشکل مواجه هستید سعی کنید از محافظ دندان استفاده کنید. - تحلیل لثه
در صورتی که لثههای شما در اطراف روکش دندان، دچار تحلیل شده باشد به شکلی که قسمتی از ریشه دندان پیدا شود، احتمال تجمع جرم و بیماری لثه بیشتر می شود و ممکن است دندان زیر روکش عفونت کند.
علائم عفونت دندان روکش شده
- درد: درد دندان یا لثه تا ۲ هفته بعد از روکش طبیعی است. اما اگر این درد بیش از ۲ هفته ادامه یافت، یا بسیار شدید بود می تواند نشانه ای از عفونت دندان یا التهاب لثه باشد.
- تورم لثه
- حساسیت دندان
درمان عفونت دندان روکش شده
توصیه می شود در صورت عفونت دندان روکش شده به پزشک متخصص مراجعه کنید چون باید دندان شما بررسی شود
اگر در محل دندانروکش شده احساس درد دارید احتمالا دندان اصلی دچار عفونت شده. در این موارد دندانپزشک روکش دندان را برمی دارد و علت عفونت را پیدا کرده و آن را برطرف می نماید و دوباره روکش را سرجای خود می گذارد.
اگر دندان های عصب کشی شده دچار عفونت شده باشند، دندانپزشک باید عصب کشی مجدد انجام دهد و ریشه را درمان کند. این نوع درمان حتما باید زیر نظر متخصص درمان ریشه دندان انجام شود.
گاهی ممکن است دندان آنقدر پوسیده باشد که چاره ای جز کشیدن آن نیست و با روش هایی مثل ایمپلنت، جای خالی آن را پر کرد.
اگر دچار علائم عفونت دندان شده اید در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید. تا آن زمان می توانید با محلول آب و نمک دهان خود را بشویید به این صورت که مقداری نمک را در یک لیوان آب حل کرده و برای ۳۰ ثانیه در دهان چرخانده و نگه دارید. این کار به کاهش درد و التهاب کمک می کند.
قیمت روکش دندان
برآورد هزینه روکش دندان به پارامترهای مختلفی بستگی دارد. مهمترین مساله جنس و برند روکش است. مثلا اگر قرار است روکش فلزی باشد، از چه نوع فلزی استفاده می کنید؟ طلا، کروم یا نیکل؟
از چه روشی برای قالب گیری و ساخت قالب استفاده می شود؟ سنتی یا دیجیتالی؟
در کجا دندان خود را ایمپلنت می کنید؟ دندانپزشک عمومی یا متخصص؟
تمام این پارامترها روی قیمت نهایی روکش تاثیرگذار است. برای اطلاع از قیمت روکش دندان بر روی درخواست مشاوره کلیک کرده و شماره خود را وارد نمایید، متخصصان کلینیک سریتا در کمتر از ۲۴ ساعت با شما تماس خواهند گرفت و یا همین الان با ما تماس بگیرید تا هم مشاوره رایگان دریافت کنید و هم از قیمت های دقیق مطلع شوید: ۰۲۱۹۱۰۰۹۹۱۸
مشاوره تخصصی و رایگان
همین الان با یک کلیک تماس بگیرید
۰۲۱۹۱۰۰۹۹۱۸
حرف آخر
بعضی ها فکر کنند که دندانی که روکش شده دیگر خراب یا پوسیده نمی شود. اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید باید بگویم که کاملا در اشتباهید. دندان روکش شده هم در صورتی که به خوبی جایگذاری نشده باشد یا به خوبی از آن مراقبت نکنید احتمال عفونت دارد. درد، تورم و حساسیت به گرما و سرما از علائم عفونی شدن دندان روکش شده است.
در صورتی که این علائم را دارید حتما به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید زیرا ممکن است کل دندان را از دست بدهید و مجبور به انجام ایمپلنت دندان شوید.
مقالات مرتبط:
سوالات متداول
بهترین نوع روکش دندان چیست؟
روکش های فلزی استحکام و ماندگاری بالایی دارند و در مقابل فرسایش دندان مقاومت زیادی دارند. این موارد باعث شده که روکش فلزی به عنوان بهترین نوع روکش دندان شناخته شود.
اما با این حال، بهترین نوع روکش بر اساس شرایط دندان و انتظارات شما می تواند متفاوت باشد. مثلا در مورد دندان جلو که فشار زیادی را متحمل نمی شوند و در مقابل جلوه زیبا و طبیعی اهمیت دارد، روکش سرامیکی بهترین گزینه است.
علت سیاه شدن دندان روکش شده چیست؟
روکش دندان ها ممکن است به دلایلی هم چون شکستگی یا لب پر شدن سیاه شود
گاهی اوقات هم ممکن است اگر روکش از نوع PFM باشد به علت تحلیل لثه بخشی از اسکلت فلزی روکش نمایان می شود.
در این شرایط می توانید با تعویض روکش، سیاهی دندان را برطرف کنید.
بیشتر بخوانید: ۷ دلیل سیاه شدن دندان + راهکار
آیا روکش کردن دندان درد دارد؟
عمل روکش کردن دندان یا نصب روکش روی دندان عموما درد ندارد. اگر دندان پوسیده باشد یا نیاز به عصب کشی باشد، قبل از آن دندانپزشک از داروی بیحسی استفاده می کند در نتیجه در حین انجام کار دردی را حس نمی کنید.
درد بعد از روکش هم موقتی است و طی چند روز از بین می رود اما چنانچه گفته شد، درد شدید و طولانی شود، ممکن است به دلیل عفونت یا پوسیدگی باشد که با درمان آن درد هم از بین می رود.