لثه چگونه عفونت می کند؟ علائم عفونت لثه درمان عفونت لثه درمان خانگی عفونت لثه چه زمانی باید به دندانپزشک بروم؟ پیشگیری از ابتلا به التهاب و عفونت لثه عفونت لثه یکی از شایعترین بیماری های دهان و دندان است که افراد زیادی را درگیر می کند. حتما می دانید که اگر هر قسمتی از […]
عفونت لثه یکی از شایعترین بیماری های دهان و دندان است که افراد زیادی را درگیر می کند. حتما می دانید که اگر هر قسمتی از بدن شما دچار عفونت شد حتما باید سریعا به پزشک مراجعه کنید و گرنه ممکن است مشکلات جدی تری سراغتان بیاید.
دهان و دندان عضوهایی هستند که بسیار مستعد ابتلا به بیماری و عفونت میباشند. التهاب و عفونت لثه علاوه بر اینکه بسیار دردناک است، آسیب های جدی و گاهی غیرقابل جبرانی را به دندان ها وارد می کند.
اگر دندان درد دارید یا نگران عفونت لثه هایتان هستید و به دنبال درمان آن می گردید حتما این مقاله را تا آخر بخوانید. در انتها هر سوال یا مشکلی داشتید در قسمت دیدگاه ها با ما در میان بگذارید. متخصصان کلینیک سریتا به همه سوالات شما به دقت پاسخ خواهند دارد.
مشاوره تخصصی و رایگان
همین الان با یک کلیک تماس بگیرید
۰۲۱۹۱۰۰۹۹۱۸
لثه چگونه عفونت می کند؟
علت اصلی عفونت لثه جمع شدن باکتری ها روی دندان و بافت اطراف آن است. دهان پر از انواع مختلف باکتری است. انجام اقدامات بهداشتی به طور روزانه، از جمله مسواک زدن و کشیدن نخ دندان، به کنترل سطح باکتریها، حفظ سلامت دهان، دندانها و لثه و جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک میکند.
اگر این اقدامات انجام نشود، باکتریها لایهای در اطراف دندان تشکیل میدهند که پلاک نامیده میشود. وقتی پلاک ها مدت طولانی روی دندان بمانند و تمیز نشوند سخت می شوند تا جایی که از بین بردن آنها دیگر کار راحتی نخواهد بود.
عفونت لثه زمانی به وجود می آید که این جرم یا پلاک ها روی دندان بمانند و زمینه را برای رشد باکتری ها فراهم کنند. این باکتری ها ابتدا در مرز دندان و لثه رشد می کنند و کم کم به سمت بافت های عمیق تر پیشروی می کنند.
وقتی باکتری ها و عوامل میکروبی به لثه حمله می کنند، سیستم ایمنی بدن بیکار نمی ماند و تلاش می کند با میکروبها مقابله کند. سیستم ایمنی مخاطی دهان با متورم کردن لثه و پرخون کردن آن به جنگ با میکروبها می رود. اینجاست که درد شروع می شود و با دهانی ورم کرده و حالی خراب مجبورید به دندانپزشک بروید.
درمان عفونت لثه بسیار مهم است زیرا اگر این بیماری کنترل نشود به تدریج دچار تحلیل لثه می شوید و دندان ها به دلیل پوسیدگی و عدم حمایت لثه لق شده و می افتند.
بیشتر بخوانید: جراحی زیبایی لیفت لثه
البته به غیر از عدم رعایت بهداشت دندان ها عوامل دیگری هستند که برای سلامت دهان و دندان ها تهدید به حساب می آیند و زمینه ساز التهاب و عفونت لثه هستند. مثل:
- ژنتیک
- دیابت
- فشار به دندانها
- سیگار کشیدن و یا جویدن تنباکوهای خوردنی
- نقص سیستم ایمنی (در بیماری هایی مانند ایدز و سرطان)
- تغذیه نامناسب (استفاده زیاد از کربوهیدارتها و مواد قندی و کمبود ویتامین)
- تغییرات هورمونی در خانمها (دوران قاعدگی، بارداری، یائسگی و یا استفاده از قرص های جلوگیری از بارداری)
- بیماری ها یا مصرف داروهایی که باعث خشکی دهان یا کاهش جریان بزاق میشوند.
بیشتر بدانید : پریودنتیست یا متخصص پریو کیست؟
علائم عفونت لثه
شدت عفونت لثه و علائم آن در افراد مختلف متفاوت است. اما اگر علائم زیر را دارید می تواند نشانه آن باشد که لثههای شما عفونی شدهاند:
- لثههای متورم
- خونریزی لثه پس از مسواک زدن
- عقب رفتن لثه
- لق شدن دندانها
- تغییر رنگ لثه به دلیل کمبود اکسیژن در خون
- بوی بد دهان و احساس طعم بد در دهان
- درد در هنگام جویدن غذا
بیشتر بدانید : بوی بد دهان
بیشتر بخوانید: سفید شدن لثه
درمان عفونت لثه
الف- درمان عفونت اولیه
اگر عفونت لثه تازه ایجاد شده در ابتدای کار باشد درمان آن راحت تر است. دندانپزشک با جرمگیری و بروساژ دندان ها، پلاک ها را از روی دندان و زیر لثه جدا می کند و ممکن است برای مدت کوتاهی مصرف آنتی بیوتیک یا استفاده از خمیردندان های ضد التهاب به شما توصیه شود.
ب- درمان عفونت پیشرفته
اگر عفونت لثه به بافت های عمیق دندان نفوذ کرده باشد، دندانپزشک با تمیز کردن عمیق ریشه دندان، لکه برداری (حذف تارتار) و صاف کردن ریشه دندان، از آسیب به لثه و افتادن دندان جلوگیری می کند. به احتمال زیاد، استفاده از آنتی بیوتیک های خوراکی و کاربرد ژلهای موضعی آنتی بیوتیک را نیز تجویز کند.
بیشتر بدانید : جرم گیری دندان
ج- درمان عفونت شدید
در موارد شدید که لثه دچار تحلیل شده است، برای کاهش فاصله بین دندان ها و لثه ها، جراحی فلپ لثه انجام می شود و در موارد شدیدتر ممکن است دندانپزشک نیاز به برداشتن برخی نواحی لثه یا بافت داشته باشد به همین دلیل به جراحی پیوند بافت نرم و یا پیوند استخوان نیاز باشد.
بیشتر بدانید : التهاب بعد از کامپوزیت
اگر هم آبسه ایجاد شده باشد، پاکسازی آبسههای موجود ضروری است. در برخی موارد، دندانپزشکان ممکن است آنتی بیوتیک را مستقیماً به ناحیه مورد نظر تزریق کنند تا به رفع عفونت کمک کنند.
درمان خانگی عفونت لثه
اگر علائم عفونت لثه را داشتید اما در شرایط قرنطینه خانگی بودید یا دسترسی به دندانپزشک نداشتید می توانید یا انجام چند راهکار ساده عفونت لثه را درمان یا از پیشروی آن جلوگیری کنید و از شر دندان درد هم خلاص شوید.
- شستشو با آب و نمک
شستشوی دهان با آب نمک برای تسکین موقت درد دندان ناشی از عفونت لثه بسیار مفید است. این کار علاوه بر این می تواند باعث بهبود زخم و کمک به سلامت لثه شود.
برای این کار نصف لیوان آب گرم را با نصف قاشق غذاخوری نمک مخلوط کنید و دهان خود را چندین بار با آن بشویید. سعی کنید آب و نمک را یک الی دو دقیقه در دهان نگه دارید بعدا آن را بیرون بریزید. این کار را سه بار در روز تکرار کنید. - استفاده از سیر
سیر یکی دیگر از داروهای طبیعی است که از گذشته به عنوان داروی ضدباکتری و درمان درد بکار می رفته. برای استفاده از آن یک حبه سیر تازه را خرد کرده و با آن خمیر درست کنید و چند دقیقه روی لثه عفونی بگذارید. سعی کنید روزی سه بار این کار را تکرار کنید. - اسانس آویشن
روغن آویشن هم یکی از داروهای گیاهی قوی است که میتواند انگلها را از بین ببرد، با باکتریها مبارزه کند و ورم را کاهش دهد. برای استفاده از آن ابتدا روغن را رقیق کرده و با یک پنبه یا گوش پاک کن آن را روی لثه عفونت کرده بمالید.
میتوانید چند قطره روغن آویشن را در یک فنجان آب کوچک ریخته و یک دهانشویه درست کنید. و روزی سه بار با آن غرغره کنید.
بیشتر بدانید : تحلیل لثه بعد از ایمپلنت
بیشتر بخوانید: پیوند لثه
چه زمانی باید به دندانپزشک بروم؟
اگر هرکدام از علائم عفونت لثه را دارید حتما باید به دندانپزشک مراجعه کنید. حتی اگر در مراحل اولیه بیماری هستید حتما باید برای جلوگیری از پیشرفت بیماری به دندانپزشکی بروید و از خوددرمانی بپرهیزید.
زیرا نوع درمان و میزان استفاده از آنتی بیوتیک با توجه به معاینه پزشک مشخص می شود.
بیشتر بدانید : کاربرد کلرید هگزین در دندانپزشکی
پیشگیری از ابتلا به التهاب و عفونت لثه
برای جلوگیری از ابتلا به عفونت لثه و حفظ سلامت دهان، دندان و لثه باید موارد زیر را رعایت کنید:
- سیگار و دخانیات را کنار بگذارید.
- حداقل روزی دوبار با خمیر دندان حاوی فلوراید دندان های خود را مسواک بزنید.
- پلاک های بین دندان را با استفاده از نخ دندان یا خلال دندان پاک کنید.
- به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید و در صورت لزوم جرمگیری کنید.
- مصرف غذاها و نوشیدنیهای شیرین را تا حد ممکن کم کنید.
این اقدامات میتواند ریسک ابتلا به عفونت لثه را کاهش دهد.
حرف آخر
اگر مشکوک به عفونت لثه هستید، باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. در مراحل اولیه، مراجعه بدون تأخیر به دندانپزشک می تواند از پیشرفت بیماری یا از دست دادن دندان جلوگیری کند.
دقت داشته باشید که نوع درمان و میزان استفاده از آنتی بیوتیک پس از معاینه توسط پزشک مشخص می شود پس از مصرف دارو بدون تجویز پزشک خودداری کنید.