دندان «مصنوعی» چیست؟ «ایمپلنت» دندان چیست؟ مقایسه دندان مصنوعی با ایمپلنت چه عواملی روی انتخاب دندان مصنوعی یا ایمپلنت اثر میگذارند؟ سخن نهایی سوالات متداولروشهای مختلفی برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته وجود دارد. یکی از این روشها ایمپلنت کردن است. روش دیگر هم استفاده از دندان مصنوعی است. هر کدام از […]
روشهای مختلفی برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته وجود دارد. یکی از این روشها ایمپلنت کردن است. روش دیگر هم استفاده از دندان مصنوعی است. هر کدام از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند. گاهی بیمار میتواند هر دو روش را برای پر کردن جای خالی دندانها استفاده کند و با توصیههای دندان پزشک باید تصمیم بگیرد که میخواهد کدام گزینه را انتخاب کند. در این مقاله قصد داریم به مقایسه دندان مصنوعی با ایمپلنت بپردازیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.
کلینیک تخصصی ایمپلنت دندان
ضمانت کتبی + اقساط ۶+۱۲+۱۸+۲۴ ماهه بدون پیش
۰۲۱۹۱۰۰۹۹۱۸
دندان «مصنوعی» چیست؟
دندانهای مصنوعی نوعی دندان متحرک هستند که میتوان آنان را از دهان خارج کرد. با این روش میتوان جای دندانهای از دست رفته را پر کرد و در عین حال بر خی از بخشهای بافت لثه را نیز جایگزین کرد. دندانهای مصنوعی دارای پایه اکرلیک صورتی رنگ هستند که از این دندانها حفاظت میکند. برخی از دندانهای مصنوعی دارای یک چارچوب فلزی سبک وزن هستند که استحکام و پشتیبانی بیشتری را برای آنها فراهم میکند. در برخی موارد باید از دندان مصنوعی کامل استفاده کرد اما گاهی نیاز به این کار نیست و میتوان از دندانهای مصنوعی استفاده کرد که تنها جای چند دندان از دست رفته را پر میکنند.
بیشتر بدانید : دندان مصنوعی چیست؟
- دندان مصنوعی کامل: جایگزین تمام دندانهای فک بالا یا پایین میشود یا ممکن است برای هر دو فکر ساخته شود.
- دندان مصنوعی نیمه کامل: این نوع دندان فقط جای شکاف را پر میکند. در واقع بخشی از دندانهای اصلی فرد در باقی ماندهاند و این دندانهای مصنوعی فقط جای موارد از دست رفته را پر میکنند. این دندانها را با گیرههایی مخصوص به دندانهای موجود متصل میکنند.
«ایمپلنت» دندان چیست؟
ایمپلنت دندان پایهای تیتانیومی است که در استخوان فک قرار داده میشود. در واقع ایمپلنت به جای ریشه عمل میکند. این روش راه حلی دائمی برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته است. پایه ایمپلنت در فرایندی به استخوان فک متصل میشود و همین امر باعث میشود تا بتواند دندان جایگزین شده را محکم در جای خود نگه دارد. از این روش میتوان برای جایگزین کردن یک تا چندین دندان استفاده کرد. ایمپلنت ها شبیه دندانهای طبیعی هستند. آنها دقیقا به مراقبتهای دندان طبیعی نیاز دارند و نیازی نیست کار بیشتری برای آنها انجام دهید. دوام بالایی هم خواهند داشت. ایمپلنت ها به حفظ ساختار فکر نیز کمک میکنند و از فرو رفتن صورت جلوگیری میکنند. وقتی دندانهای زیادی را از دست بدهید، صورت به سمت داخل جمع میشود. با ایمپلنت دیگر این اتفاق نمیافتد.
بیشتر بدانید : ایمپلنت دندان چیست؟
برای اتصال ایمپلنت ابتدا یک پایه تیتانیومی را در استخوان قرار میدهند. سپس ایمپلنت در فرایند استخوان سازی به طور کامل به فک متصل میشود. پس از اتصال ایمپلنت رابط کوچکی به نام اباتمنت را در بالای آن قرار میدهند تا ایمپلنت به دندان جدید متصل شود. در آخر هم پروتزها روی اباتمنت متصل میشوند.
مقایسه دندان مصنوعی با ایمپلنت
این دو جایگزین دندانهای از دست رفته، تفاوتهایی با یکدیگر دارند. هر کدام از آنها مزایا و معایبی دارند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
مقایسه دندان مصنوعی با ایمپلنت از نظر نحوه اجرا و نصب
برای این که بتوان ایمپلنت را نصب کرد، استخوان کافی باید در فک وجود داشته باشد تا بتوان ایمپلنتهای پیچ مانند را در آنها قرار داد. برای نصب ایمپلنت ابتدا ریشه آسیب دیده را میکشند. سپس سوراخی در استخوان فکر ایجاد میکنند. حال یک ریشه مصنوعی فلزی به نام پست را در عمق استخوان میکارند. بالای پست هم تاج قرار میگیرد؛ اما پیش از آن استخوان فک باید در اطراف پایه رشد کند تا این پایه در جای خود محکم شود. ممکن است چند ماهی طول بکشد تا پست آماده نصب موارد دیگر شود. در آخر نیز تاج را که به شکل دندان واقعی ساخته شده است، نصب میکنند.
این در حالی است که دندانهای مصنوعی نیاز به کاشته شدن ندارند. پس در صورتی که فرد استخوان کافی در فک نداشته باشد، میتواند از این روش برای پر کردن جای خالی دندانها استفاده کند. قبل از ساخت پروتزها دندانپزشک بایت و همترازی فک بالا و پایین را بررسی میکند تا مطمئن شود جویدن و گفتار با دندانهای جدید برای بیمار راحت خواهد بود. سپس دندان مصنوعی در لابراتوار ساخته میشود و دندان پزشک آن را در دهان بیمار قرار میدهد. پس از آن هر گونه تنظیمات لازم را اجرا میکند تا دندانهای مصنوعی با دهان فرد سازگار باشند. پروتزها به گونهای ساخته میشوند که شبیه دندانها و لثههای طبیعی باشند و با نوع خاصی از چسب که آنها را به لثههای فرد میچسبد، در جای خود ثابت میشوند.
هزینه اجرای ایمپلنت در برابر دندان مصنوعی
ایمپلنت های دندانی گرانتر از دندان مصنوعی و سایر روشهای درمانی مانند بریج هستند. البته قیمت میتواند بر اساس عوامل مختلف متفاوت باشند. از آنجایی که فرایند اجرای ایمپلنت سختتر و حساستر است، قیمت بیشتری هم خواهد داشت. در واقع هزینه ست کامل دندان مصنوعی تقریباً برابر با هزینه یک ایمپلنت میشود. در صورتی که بیماران تمایل داشته باشند از ایمپلنت استفاده کنند، میتوانند از پرداخت اقساطی کلینیک سریتا بهره ببرند.
بیشتر بدانید : ایمپلنت دندان اقساطی
نگهداری از دندان مصنوعی در برابر ایمپلنت
مراقبت از ایمپلنت همانند مراقبت از دندان طبیعی است؛ یعنی شما باید روزانه حداقل دو بار مسواک بزنید. نخ دندان بکشید و هر شش ماه یک بار برای چکاپ به دندان پزشک مراجعه کنید. بهداشت دهان و دندان برای دندان مصنوعی هم چنین است و نگهداری بهتر میتواند عمر آنها را بیشتر کند. با این حال نیازی نیست شبها آنها را در دهان خود نگهدارید و میتوانید پس از خارج کردن دندان مصنوعی، آنها را در آب یا محلول مخصوص دندان مصنوعی قرار دهید.
بیشتر بدانید : مراقبت از دندان مصنوعی
تمیز کردن دندان مصنوعی باید به صورت روزانه انجام شود. پس از صرف غذا باید آنها را خارج کنید و مسواک بزنید. همچنین اگر از چسب استفاده میکنید، لازم است که تکههای باقی مانده چسب را هم از روی لثهها پاک کنید. از آنجایی بایت که فرد با گذشت زمان تغییر پیدا میکند، دندانهای مصنوعی را باید هر از چند گاهی تعویض کنید. در حالی که ایمپلنتها، فیکسچرهای دائمی هستند و در صورت ترک خوردن یا شکستن روکشهای اصلی میتوانید تنها روکش را جایگزین کنید.
بیشتر بدانید : مراقبت از ایمپلنت دندان
نقاط ضعف دندان مصنوعی در مقابل ایمپلنت
ایمپلنتها معمولاً راه حل ایمن و موثری برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته هستند اما ممکن است طیف وسیعی از عوارض همانند عفونت را ایجاد کنند. البته ناگفته نماند که در صورت انتخاب دندان پزشک ماهر و نگهداری صحیح میزان بروز عوارض به حداقل میرسد. معمولاً تنها ۵ تا ۱۰ درصد آنها دچار چنین عوارضی میشوند. در ادامه رایجترین عوارض دندان مصنوعی را بررسی میکنیم:
- تکان خوردن مداوم دندانها
- ایجاد زخم روی لثه
- ظاهر (نسبتاً) غیرطبیعی
مقایسه ایمپلنت با دندان مصنوعی از نظر عملکرد و احساس
ایمپلنتها ممکن است برای بیمار حس راحتی بیشتری را ایجاد کنند و جویدن با آنها راحتتر باشد. ممکن است کمی طول بکشد تا فرد به دندان مصنوعی عادت کند. گاهی هم ممکن است جویدن با صدای بلند انجام شود و فرد در زمان حرف زدن متوجه تکان خوردن آن شود. پس از گذشت چند ماه احساس بیمار به دندان مصنوعی هم طبیعی خواهد شد. این در حالی است که ایمپلنت ثابت است و روی گفتار و جویدن اثر نمیگذارد. ایمپلنتها میتوانند از تحلیل رفتن استخوان نیز جلوگیری کنند. در نتیجه شکل صورت فرد با گذر زمان فرورفته نخواهد شد.
مقایسه دندان مصنوعی با ایمپلنت از نظر ماندگاری و دوام
به طور کلی، پروتزهای مصنوعی باید هر پنج تا هشت سال یکبار تعویض شوند.علت این امر هم تغییر ساختار صورت با گذر زمان است. در نتیجه امکان دارد دندانهای مصنوعی فرد شل شوند و دیگر مانند حالت اول روی لثه قرار نگیرند. در حالی که ایمپلنتها میتوانند به اندازه دندانهای طبیعی عمر کنند. کافی است از آنها مراقبت شود.
چه عواملی روی انتخاب دندان مصنوعی یا ایمپلنت اثر میگذارند؟
هنگام انتخاب یکی از این دو روش باید عوامل مختلفی را در نظر گرفت. در ادامه این عوامل را بررسی میکنیم.
- سن
از آن جایی که ایمپلنتها راه حلی دائمی هستند، ممکن است افراد زیر ۶۰ سال این گزینه درمانی را انتخاب کنند؛ زیرا میتوانند چندین دهه از ایمپلنت استفاده کنند. علاوه بر این، فرایند اجرای ایمپلنت برای افرادی که سن پایینتر دارند، بهتر خواهد بود. برای همین افراد مسنتر ترجیح میدهند از دندان مصنوعی استفاده کنند تا درگیر درمانهای تهاجمی و وقتگیر نشوند.
- تراکم استخوان
برای کاشت ایمپلنت باید میزان تراکم استخوان فک مهم است؛ زیرا استخوان کافی باید وجود داشته باشد تا فک بتواند پستها را در جای خود نگه دارد. افرادی که استخوان کافی ندارند، کاندیدای خوبی برای ایمپلنت نیستند. افزایش سن، بیماری لثه، آسیب به فک، عدم ترمیم دندان و خالی بودن جای آن برای طولانی مدت میتواند روی تراکم استخوان اثر بگذارد. برای تقویت تراکم استخوان فکر میتوان از پیوند استخوان استفاده کرد اما این فرایند گرانتر و پیچیدهتر است.
مشاوره تخصصی و رایگان
همین الان با یک کلیک تماس بگیرید
۰۲۱۹۱۰۰۹۹۱۸
سخن نهایی
در این مقاله به مقایسه دندان مصنوعی با ایمپلنت پرداختیم. همان طور که توضیح دادیم گاهی فرد میتوانند از بین این دو گزینه یکی را انتخاب کند اما گاهی جای انتخاب وجود ندارد و باید آن چه را انجام داد که دندان پزشک توصیه میکند. به طور کلی ایمپلنتها بهتر از دندانهای مصنوعی هستند اما قیمت بسیار بالاتری دارند و افرادی که دچار مشکلات استخوان فک هستند، نمیتوانند از آن استفاده کنند. نظر شما در این باره چیست؟ لطفاً نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
- کدام بهتر است، دندان مصنوعی یا ایمپلنت؟
به طور کلی ایمپلنتها گزینه بهتری نسبت به دندانهای مصنوعی هستند اما همه افراد نمیتوانند از ایمپلنت استفاده کنند.
- چه کسانی نمیتوانند از ایمپلنت استفاده کنند و باید دندان مصنوعی را انتخاب کنند؟
افرادی که دچار مشکلات استخوان فک هستند و فک آنها استخوان کافی برای نگهداری از پایه ایمپلنت را ندارد، نمیتوانند از ایمپلنت استفاده کنند.
- هزینه دندان مصنوعی بیشتر است یا ایمپلنت؟
هزینه ایمپلنت بسیار بالاتر از دندان مصنوعی است. علت این امر هم ماندگاری، ظاهر طبیعیتر و مقاومت بیشتر است.