مراقبت های ارتودنسی مراقبت از ارتودنسی در روز های ابتدایی مراقبت از ارتودنسی در طول مدت درمان مراقبت های بعد از ارتودنسی (تکمیل درمان) مسواک زدن و کشیدن نخ دندان را به طور صحیح انجام دهید طول عمر ارتودنسی دندان آیا ارتودنسی عوارضی دارد؟ تاثیر  خدمات یک ارتودنتیست با تجربه حرف آخر همه ما به خوبی […]

همه ما به خوبی می‌دانیم که داشتن دندان‌هایی مرتب و زیبا تا چه اندازه در چهره ما تاثیر گذار است و باعث زیباتر شدن لبخند ما می‌شود. دندان های کج، با فاصله و نامرتب می تواند ظاهر دندان ها و طرح لبخند را بسیار نامناسب کند. به علاوه مشکلاتی در کاهش اعتماد به نفس و اختلال در خوردن و آشامیدن نیز خواهد شد. به همین جهت بسیاری از افراد تمایل به ارتودنسی دندان خود دارند.

اما آن چیزی که بسیار اهمیت دارد، داشتن دوره ارتودنسی سالم و رعایت اصول بهداشت دهان و دندان در این دوره است. شما باید بدانید که چگونه از دهان و دندان های خود، به خوبی در این دوره حساس مراقبت کنید تا دچار پوسیدگی و یا بوی دهان نشوید و بتوانید با سلامت کامل این دوره حساس را بگذرانید. علاوه بر آن از زیبایی دندان‌ها از سلامت آن ها هم با رعایت اصول بهداشتی و مراقبت های بعد از ارتودنسی نیز به مدت طولانی تر لذت ببرید. با ما در این مطلب همراه باشید تا مهمترین اصول بهداشت دهان و دندان در ارتودنسی را بگوییم.

مراقبت های ارتودنسی

ارتودنسی دندان و رعایت بهداشت آن

بهداشت دهان و دندان شما در زمان گذاشتن ارتودنسی بسیار با اهمیت تر می‌شود؛ زیرا به دندان‌های شما بریس‌های ارتودنسی اضافه شده که میزان احتمال ماندن مواد غذایی و در احتمال ابتلا به پوسیدگی دندان را افزایش می‌دهد؛ پس باید در این دوره حساس بسیار به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید،در غیر این صورت هم دوره درمان شما طولانی‌تر خواهد شد و هم باید مرتبا به متخصصین ارتودنسی مراجعه کنید. شما با گذراندن این دوره می‌خواهید دندان های بهتر و مرتب‌تری داشته باشید و قطعا هیچکس دوست ندارد بعد از اتمام این دوره با مشکل دیگری مانند پوسیدگی دندان‌ها، که قطعا درد بیشتری به همراه خواهد داشت روبرو شود.

مراقبت از ارتودنسی در روز های ابتدایی

در روز های ابتدایی شروع درمان ارتودنسی احساس درد زیاد نیست اما به دلیل وجود بریس ها ممکن است کمی احساس ناراحتی داشته باشید و در صورت بروز درد هم می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • دهان خود را با محلول آب و نمک شستشو دهید.
  • از دارو های مسکن استفاده کنید.
  • موم یا سیلیکون ها نیز در کاهش درد موثرند که روی بریس ها نصب می شوند.

مراقبت از ارتودنسی در طول مدت درمان

اقدامات مربوط به مراقبت از ارتودنسی به طور کلی شامل موارد زیر است:

استفاده از انواع مسواک مخصوص ارتودنسی و داشتن تغذیه مناسب از نکات مراقبتی ارتودسنی است

  • مراقبت از دندان ارتودنسی، با مسواک مخصوص

از مهم‌ترین و ضروری‌ترین کارهایی که باید انجام دهید، مسواک زدن مرتب و روزی ۳ بار است. بعضی از افراد تصور می‌کنند در این دوره اگر مانند قبل، تنها یک‌بار مسواک میزدند، کافی است و نیازی به بالا بردن تعداد دفعات مسواک زدن نیست؛ این تصور کاملا اشتباه است و شما با داشتن ارتودنسی باید روزی ۳ بار مسواک بزنید. و مدت مسواک زدن را نیز باید در این دوره طولانی‌تر نمایید و با دقت بیشتری به این کار بپردازید؛ زیرا در این دوره شما دو سطح مجزا در دندان های خود دارید، سطح بیرونی دندان ها و سطح بین لثه‌ها و بریس ها، که باید تمامی این سطوح را  با زاویه دادن به مسواک خود به خوبی تمیز نمایید و از سطح داخلی دندان های خود در این دوره غافل نشوید.

  • استفاده از مسواک مخصوص بین دندان ها

مسواک بین دندان ها، متفاوت از مسواک معمولی است و همانطور که از اسم آن مشخص است این مسواک در سایز کوچک‌تری وجود دارد که متناسب برای تمیز کردن بین دندان ها است و می‌تواند به بیرون آمدن مواد غذایی مانده در بین دندان‌ها و بریس‌ها به شما کمک نماید، این مسواک به دلیل کوچک بودن سایز آن می‌تواند بسیار بهتر و بین دندان ها را تمیز نماید به همین دلیل لازم است که به غیر از مسواک معمولی از این مسواک نیز در این دوره استفاده نمایید.

  • هیچ چیز نمی‌تواند جایگزین نخ دندان باشد

همه ما به خوبی این روزها با اهمیت استفاده از نخ دندان آشنا هستیم، و می‌دانیم که مسواک هیچ گاه نمی‌تواند کار نخ دندان را برای دندان‌های ما انجام دهد؛ زیرا با کشیدن نخ دندان می‌توان قسمت‌های غیر قابل دسترس هستند و با مسواک تمیز نمی‌شوند را تمیز کرد. بدون کشیدن نخ دندان در این دوره باعث می‌شود که مواد غذایی که با مسواک از بین دندان‌ها و پلاک‌ها خارج نشده اند، باقی مانده و سفت می‌شوند و باعث خرابی و پوسیدگی دندان ها شود. پس هرگز از نخ دندان بعد از خوردن هر وعده غذایی غافل نشوید.

  • دهان شویه را حتما استفاده نمایید، اما نه زیاد

استفاده از دهان شویه را بسیاری از افراد کاری اضافی و بیهوده میدانند؛ اما باید بدانید که دهان شویه می‌تواند باعث کاهش التهابات لثه، هنگام داشتن ارتودنسی شود. این التهابات در بعضی از افراد زیاد هستند و موجب آزار فرد می‌شود، در این صورت می‌توانید از دهان شویه برای کاهش این التهابات و جلوگیری از عفونت های لثه استفاده نمایید. همچنین دهان شویه از آفت ها و زخم‌های کوچکی که ممکن است در دهان شما ایجاد شود، جلوگیری می‌کند، پس هرگز استفاده از دهان شویه را متوقف نکنید.

  • مراقب غذاهایی که می‌خورید باشید

در این دوره باید بیشتر از هر دوره دیگر به رژیم غذایی خود و آنچه که قرار است با  دندان‌های خود آن را خورد کنید؛ باشید. به این منظور که هرگز نباید از مواد غذایی که به احتمال زیاد بین دندان ها بماند استفاده نمایید (ممکن است باعث تغییر جهت و ایجاد فاصله بین دندان ها شود) و یا از مواد غذایی که دارای قند زیاد هستند و می‌توانند به دندان‌های شما آسیب برسانند و باعث خرابی آن ها شوند، دقت نمایید که استفاده از مواد غذایی مانند؛ نوشابه، شیرینی، شیرین بیان، آدامس و مشابه این مواد، را باید قطع نمایید. همچنین مواد خوراکی سفت مانند آجیل ها و یا گاز زدن یخ و یا هر ماده خوراکی دیگر که بیش از حد سفت است میتواند به بریس ها و براکت ها آسیب برساند و این موضع بدین معنا است که شما در این صورت نمی‌توانید نتیجه مطلوب را از ارتودنسی دندان های خود بگیرید.

  • مراجعه منظم به دندانپزشکی و چکاپ دندان

شما باید در این دوران به صورت مرتب به متخصص ارتودنسی خود مراجعه نمایید و چکاپ دندان را فراموش نکنید. همه افراد در ابتدای ارتودنسی خود به طور مرتب و دقیق به مطب مراجعه می‌نمایند، اما بعد از گذشت مدتی این کار را ترک می‌کنند. باید بدانید بررسی و تنظیم بریس ها و یا در صورت لزوم تعویض آن ها توسط متخصص ارتودنسی بسیار حائز اهمیت است و بی توجهی به این موضوع می‌تواند تمامی هزینه‌ها و وقتی که شما برای ارتودنسی خود صرف کردید را هدر دهد و شما در پایان کار نتیجه مطلوب را دریافت نکنید.

مراقبت های بعد از ارتودنسی (تکمیل درمان)

وقتی که درمان ارتودنسی به وسیله بریس ارتودنسی به پایان رسید و دندان ها به موقعیت درست خود هدایت شدند، درمان ارتودنسی ظاهرا به پایان می رسد. می گوییم ظاهرا چون در این مرحله هم نیاز به مراقبت از دندان های ارتودنسی شده، احساس می شود. جابه جایی دندان ها ی ارتودنسی شده یکی از عوارض احتمالی ارتودنسی دندان است که در صورت رعایت نکردن مراقبت های لازم اتفاق می افتد.

استفاده از پلاک نگهدارنده یا ریتینر از مهم ترین اقدامات بعد از ارتودنسی است که بازگشت درمان اتفاق نیفتد. مراقبت از دندان ها به هنگام استفاده از ریتینر هم کار دشواری نیست. شما می توانید به هنگام غذا خوردن یا مسواک زدن آن را از دهان خارج کنید و سپس دندان ها را تمیز کنید. تمیز کردن ریتینر ها هم با استفاده از محلول های تمیز کننده امکان پذیر است و هم می توانید با مسواک و خمیر دندان نسبت به تمیز کردن آن اقدام نمایید.

مسواک زدن و کشیدن نخ دندان را به طور صحیح انجام دهید

مسواک با سری گرد،یکی از انواع مسواک مخصوص ارتودنسی

دقت داشته باشید اگر شما بهترین مسواک ارتودنسی و نخ دندان را تهیه کنید اما به هنگام انجام آنها به نکات لازم توجه نکنید و یا مراحل مسواک زدن را به ترتیب درست و کامل انجام ندهید نه تنها به بهداشت دندان های شما کمک نمی کند بلکه آسیب های بیشتری را متوجه دندان و براکت های شما می کند. در مسواک زدن ارتودنسی ثابت از سه مسواک بین دندانی، مسواک برقی و در آخر یک مسواک با سری کوچک برای تمیز کردن نواحی مختلف دندان ها استفاده کنید. کشیدن نخ دندان هم از اهمیت بالایی برخوردار است و شما می توانید بهداشت دندان خود راکامل کنید و مطئن شوید که تمام نقاط زیر و کنار براکت ها و سطح جونده دندان ها کاملا از مانده های غذایی پاک شده است و فرصتی برای رشد انواع باکتری فراهم نیست. پس نحوه صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ارتودنسی را جدی بگیرید.

طول عمر ارتودنسی دندان

طول عمر ارتودنسی دندان چقدر است

عمر ارتودنسی باید دائمی باشد، مگر اینکه مراقبت های بعد از آن را رعایت نکرده باشید و یا بلافاصله بعد از کندن بریس ها ،فشار های بسیار زیادی روی آن وارد کرده باشید. البته وجود جای خالی دندان در صورت از دست دادن دندان ها نیز می تواند به کج شدن مجدد دندان ها کمک کند. بهتر است در صورت از دست دادن هر دندانی، از روش های جایگزین کردن دندان و کاشت دندان جدید استفاده کنید.

یکی از دغدغه های افرادی که متقاضی درمان ارتودنسی هستند، طول عمر ارتودنسی است. ارتودنسی به عنوان یک درمان دائمی شناخته می شود اما شایان ذکر است که ماندگاری هر چیزی کاملا بستگی به شرایط نگهداری و نحوه ی مراقبت از آن ها  دارد. عدم مراقبت از دندان ها بعد از ارتودنسی ممکن است به بازگشت درمان که یکی از عارضه های ارتودنسی است منجر شود. البته که اقدامات و راه حل هایی وجود دارد که به کمک آن ها می توان به دوام هر چه بیشتر درمان ارتودنسی کمک کرد. یکی از عوامل تأثیرگذار در میزان طول عمر ارتودنسی؛ استفاده از« ریتینر » است. اگر بعد از خارج کردن بریس ارتودنسی، از ریتینر ها طبق دستور ارتودنتیست استفاده کنید تا حد زیادی از عارضه ی بازگشت ارتودنسی جلوگیری کرده اید. ریتینر ها، همانند دستگاه ارتودنسی در دو نوع ثابت و متحرک هستند که مدت زمان استفاده از آن ها بسته به نوع و شدت ناهنجاری بیمار و میزان احتمال حرکت دندان ها در هر بیمار متفاوت است.

آیا ارتودنسی عوارضی دارد؟

عوارض دندان ارتودنسی شده

پاسخ به سوال فوق، بله است. ارتودنسی دندان فرآیندی است که با ایجاد تغییر در ساختار دندان و بافت استخوان میسر می شود و از آنجا که تمام ارگان های بدن متصل به هم و تاثیر گذار بر عملکرد یکدیگر هستند، خیلی دور از انتظار نیست که ارتودنسی عوارضی را به همراه داشته باشد.

از مهم ترین عوارض ارتودنسی دندان، شامل موارد زیر می باشد:

  • درد و ناراحتی
  • واکنش های آلرژیک
  • زخم
  • عفونت لثه و پوسیدگی دندان
  • تحلیل طول ریشه
  • تخریب مینای دندان
  • بوی بد دهان بعد از ارتودنسی
  • آنکلیوز

تاثیر  خدمات یک ارتودنتیست با تجربه

مهارت ارتباطی قوی، یکی از ویژگی های متخصص ارتودنسی خوب است

متخصص ارتودنسی چه نقشی دارد؟ بهترین متخصص ارتودنسی چه مهارت هایی دارد؟ با فناوری و پیشرفت تکنولوژی امروزه دیگر لازم نیست نگران از دست دادن زیبایی ظاهر دندان­هایتان باشید. خیلی از مشکلاتی که مربوط ظاهر و شرایط پزشکی دندان‌ها و فک است را می­توان با ارتودنسی درمان نمود، اما آیا هر دندانپزشکی، یک ارتودنتیست خوب هم هست؟ درمان با ارتودنسی شیوه ­ها و تنوع مختلفی دارد که شما می­توانید با توجه به شرایط و بودجه‌تان، مناسب­ترین ارتودنسی را برای خود انتخاب کنید. اما به یاد داشته باشید که تنها انتخاب یک ارتودنسی گران­ قیمت و باکیفیت پایان راه شما نیست.

حرف آخر 

حتما تا به حال از اهمیت بهداشت دهان و دندان در دوره ارتودنسی، آگاه شده اید. بهتر است بدانید انجام توصیه های متخصص ارتودنسی در این دوره بسیار مهم است و متخصصین بر اساس ویژگی های فردی دندان های شما این توصیه ها را بیشتر و یا کمتر می‌کنند. پس مراقبت از بهداشت دهان و دندان در دوره ارتودنسی برای داشتن نتیجه مطلوب از هر دوره دیگری مهمتر است. نکته ای که باید در پایان بگوییم؛ در ارتودنسی لینگوال، بهداشت داهن، بیشتر از روش هایی مانند ارتودنسی دیمون می باشد. در نتیجه اگر آدم بی حوصله ای در رعایت بهداشت هستید، ارتودنسی دیمون را پیشنهاد می کنیم.

کلینیک دندانپزشکی دکتر سریتا میتواند با ارائه کلیه خدمات مربوط به اصلاح و ترمیم دندان، شما را از شر دندان های معیوب خلاص کرده و لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی در رابطه با انتخاب روش مناسب برای ترمیم دندان های خود، می توانید با ما تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت سهولت بیشتر در رزرو نوبت و اطلاع از هزینه های به روز شده خدمات دندان پزشکی، می توانید از اپلیکیشن دکتر سریتا نیز استفاده فرمایید.

از دیگر مقالات ارتودنسی استفاده فرمایید.