پیوند استخوان در ایمپلنت دندان چیست؟ جراحی پیوند استخوان فک چیست؟ دلایل نیاز به پیوند استخوان فک چیست؟ تحلیل استخوان فک علائم تحلیل استخوان فک مزایای پیوند استخوان فک انواع پیوند استخوان فک پیوند استخوان چگونه انجام می شود؟ انواع روش انجام پیوند استخوان مواد مورد استفاده در پیوند استخوان فک چیست؟ مراقبتهای لازم پس […]
افراد ممکن است به دلایل مختلف دندانهای خود را از دست بدهند. شکافهایی که هنگام از دست دادن دندانها در تراز دندان و تحلیل رفتن فک ایجاد میشود، نه تنها سلامت سایر دندانهای سالم را به خطر میاندازد، بلکه از نظر زیبایی شناسی تصویری منفی ایجاد میکند. بنابراین باید هر چه زودتر این خلاءها پر شود. در چنین شرایطی دندانپزشک به شما استفاده از جراحی پیوند استخوان فک را پیشنهاد میکند.
کلینیک تخصصی ایمپلنت دندان
ضمانت کتبی + اقساط ۶+۱۲+۱۸+۲۴ ماهه بدون پیش
۰۲۱۹۱۰۰۹۹۱۸
شما میتوانید با مراجعه به دندانپزشکان برای زیبایی بیشتر چهره، ظاهری متناسب یا تقویت ساختار ضعیف فک، خدمات جراحی را دریافت کنید. با این جراحی افراد میتوانند مشکلات مختلفی را در ساختار فک درمان کنند و ظاهر زیبایی داشته باشند. این عمل خصوصا پیش از کاشت ایمپلنت توصیه میشود. در این مقاله به طور جامع جراحی بازسازی استخوان فک را بررسی میکنیم.
پیوند استخوان در ایمپلنت دندان چیست؟
حال ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که چرا تراکم استخوان کافی در فرآنید ایمپلنت مهم است؟ لازم است بدانید برای کسانی که می خواهند ایمپلنت دندان انجام دهند، طول عمر ایمپلنت یکی از دغدغه ها باشد. وجود تراکم استخوان کافی در ناحیه ایمپلنت تأثیر مستقیم بر میزان طول عمر و موفقیت ایمپلنت دارد. اما این فاکتور در همه افرادی که به ایمپلنت دندان احتیاج دارند، فراهم نیست. پس آیا این افراد نمی توانند ایمپلنت انجام دهند؟ در این مقاله قصد داریم به توضیح مفهومی بپردازیم که مشکل ضعف استخوان را مرتفع می سازد.
بیشتر بدانید : ایمپلنت دندان
جراحی پیوند استخوان فک چیست؟
جراحی پیوند استخوان به معنای افزایش تراکم بافت استخوانی فک است که میتواند ساختار طبیعی آن را بازسازی کند. این عمل میتواند به کمک پیوند زدن قسمتی از استخوانهای بدن خود فرد یا به کمک پودر استخوان انجام شود.
مردم اغلب به دندانپزشکان برای پر کردن شکافهای بین دندانها پیش از درمان ایمپلنت مراجعه میکنند. افرادی که مایل به انجام درمان ایمپلنت هستند باید ساختار استخوان فک قوی و کافی داشته باشند. برای اینکه این افراد از درمان ایمپلنت بهرهمند شوند باید عمل پیوند استخوان فک انجام شود.
دلایل نیاز به پیوند استخوان فک چیست؟
افراد زیر به انجام این جراحی نیاز پیدا میکنند:
- افرادی که بخواهند برای کاشت ایمپلنت ارتفاع استخوان را افزایش دهند.
- کسانی که در بدو تولد در ساختار فک دچار ناهنجاری هستند.
- کسانی که با بیماریهای لثه مواجهند.
- کسانی که ضربههای مختلف دیدهاند.
- افرادی که مشکلات تحلیل استخوان دارند.
تحلیل استخوان فک
دندان ها توسط استخوان فک حمایت می شوند. استخوان فک، بخش کلیدی ساختار صورت شما است که برای صحبت کردن و جویدن راحت ضروری می باشد. به این ترتیب، از دست دادن استخوان فک می تواند ظاهر شما را تغییر دهد و بر کیفیت کلی زندگی تان تأثیر بگذارد.
به طور کلی، از دست دادن استخوان به خاطر عوامل متعددی مانند افزایش سن، از دست دادن دندان، بیماری لثه یا سایر شرایط پزشکی است که بر تراکم استخوان تأثیر می گذارند. اگر این وضعیت نادیده گرفته شود، ممکن است به از دست دادن دندان ها، آتروفی یا افتادگی صورت منجر شده و به مانعی برای انجام روش های مختلف ترمیم دندان از جمله کاشت دندان تبدیل شود.
تحلیل استخوان فک به صورت تدریجی اتفاق می افتد و بیماران اغلب متوجه علائم اولیه آن نمی شوند. با این حال، تغییرات مربوط به تحلیل استخوان را می توان در اشعه ایکس و تصویربرداری با پرتو مخروطی مشاهده کرد که به دندانپزشک امکان می دهد درمان مناسب را توصیه کند.
درمان تحلیل استخوان فک عموما شامل پیوند استخوان، همراه با روش هایی مانند ایمپلنت برای تحریک رشد استخوان است.
استئواینتگراسیون ( فرآیند ادغام که هنگام بهبودی از ایمپلنت های دندانی انجام می شود) می تواند استخوان فک شما را قوی نگه دارد. عواملی مانند نیروی مورد استفاده برای جویدن و گاز گرفتن نیز به تحریک استخوان کمک می کند. در نتیجه وقتی دندانی را از دست می دهید، این سیگنال ها و محرک ها کاهش می یابد. استئوکلاست ها در استخوان فک شروع به ساییدگی می کنند و استئوبلاست ها به تجدید ساختار آن کمکی نمی کنند. به نوبه خود، استخوان فک شما بافت استخوانی را با سرعتی سریعتر از آنچه که ایجاد می شود، از دست می دهد.
علائم تحلیل استخوان فک
از دست دادن استخوان فک نه تنها منجر به مشکلات بیشتر سلامت دندان می شود، بلکه بر کیفیت زندگی فرد نیز تأثیر می گذارد. شایع ترین علائم تحلیل استخوان فک که ممکن است متوجه آنها شوید، عبارتند از:
- به نظر می رسد دهان شما به درون صورت تان فرو می رود (جمع می شود).
- چانه تان ظاهر نوک تیزتری پیدا می کند.
- چین و چروک های عمیق تری را در اطراف دهان خود مشاهده می کنید.
- پروتزهای مصنوعی شما دیگر فیت و راحت نیستند.
- متوجه جابجایی یا حرکت دندان ها در دهان خود می شوید.
- لب های شما نازک تر به نظر می رسند.
- ظاهر شما بزرگتر از سن واقعی تان به نظر می رسد.
- شما سردردهای بدون دلیل را تجربه می کنید.
- در ناحیه صورت و فک احساس درد می کنید.
- دیگر نمی توانید به راحتی صحبت کنید یا غذا بخورید.
مزایای پیوند استخوان فک
پیوند استخوان روی استخوان فک، با وجود تحلیل متوسط یا قابل توجه استخوان، موثرترین راه برای امکان گذاشتن ایمپلنت دندان است. بدون انجام این عمل جراحی، دندانپزشک مجبور میشود برای جایگزینی دندان از دست رفته به ساخت بریج متوسل شود. با این حال، این راه حل به اندازه ایمپلنت دندان موثر نیست، زیرا یک تکیه گاه بر روی دندانهای مجاور تحمیل میکند که در دراز مدت آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
این روش علاوه بر فراهم کردن امکان کاشت ایمپلنت مشکلات زیبایی شناختی فک را نیز برطرف میکند. اگر اصطلاح پیوند استخوان در نگاه اول سخت به نظر میرسد، باید بدانید که این مداخله خیلی دردناک نیست و به ندرت عوارض بعد از عمل را به همراه دارد. این عمل معمولا به صورت سرپایی و تحت بی حسی موضعی ساده انجام میشود؛ بنابراین برنامه ریزی طولانی مدت در بیمارستان ضروری نیست.
انواع پیوند استخوان فک
انواع مختلفی از پیوند استخوان فک وجود دارد. پس از معاینه کامل، جراح شما روش پیوند را بسته به وضعیت استخوان و ساختارهای اطراف آن تعیین میکند. رایجترین روشهای بازسازی استخوان فک شامل موارد زیر است:
پیوند اتوژن
برای پیوند اتوژن، برداشتن استخوان از خود بیمار انجام میشود. این رایجترین انتخاب برای پیوند است.
پیوند آلوژنیک
در مورد پیوند آلوژنیک، پیوند از بانک استخوانی اهداکنندگان میآید. این پیوندها به شدت با رعایت دقیق قوانین ایمنی بهداشت انتخاب میشوند. بنابراین، پیوندهای بانک استخوانی دارای همان خواص مقاومت مکانیکی استخوان خود فرد است و برای پیوند ایدهآل هستند.
پیوند استخوان حیوان
در این مورد پیوند از استخوان یک حیوان گرفته میشود. اگرچه بدن انسان آن را به خوبی پذیرفته است، اما امروزه کمتر استفاده میشود.
پیوند مواد مصنوعی (آلوپلاستیک)
در مورد پیوند آلوپلاستیک، پیوندها از یک ماده زیستی مصنوعی ساخته میشوند که همان نقش پیوند استخوان را ایفا میکند. این جایگزین استخوان در آزمایشگاه و تحت شرایط بسیار بهداشتی تولید میشود تا شانس موفقیت پیوند به حداکثر برسد.
بیشتر بدانید : قیمت ایمپلنت دندان
پیوند استخوان چگونه انجام می شود؟
برای انجام عمل پیوند استخوان ابتدا بیمار بی حسی موضعی میشود سپس متخصص ایمپلنت، در ناحیه مورد نظر بخشی از لثه را شکافته تا به استخوان فک برسد آنگاه مقدار لازم از مواد پیوندی را بین استخوان فک قرار میدهد و برای محکمتر کردن پیوند از چسب یا پیچهایی مخصوص استفاده میشود. در انتها قسمت برش زده شده بخیه میشود.
معمولا برای بازسازی فک استخوانهایی که قرار است در فک قرار گیرند از خود فرد گرفته میشوند. استخوانهای گرفته شده معمولا از انتهای ساختار فک یا از پشت فک پایین گرفته میشوند. اما اگر استخوانهای این نواحی کافی نباشد، میتوان آن را از استخوان لگن یا استخوان ران گرفت.
برای عمل ابتدا بی حسی موضعی اعمال میشود. اما اگر استخوانی که قرار است پیوند زده شود از جایی غیر از فک فرد گرفته شود، بیهوشی عمومی و بستری شدن یک شبه در بیمارستان ضروری است. پس از بیهوشی، دندانپزشکان ابتدا استخوان مورد نظر را در ناحیهای که قرار است پیوند زده شود، قرار میدهند. پس از اتمام عمل، دندانپزشکان میتوانند به شما آنتی بیوتیک، مسکن و دهانشویههای مختلف بدهند تا به شما در مقابله با درد یا مسائل مختلفی که ممکن است بعد از عمل ایجاد شود کمک کنند. علاوه بر این، اطلاعاتی در مورد آنچه که باید بعد از عمل به آنها توجه کنید و کارهایی که باید و نباید انجام دهید به شما میگویند.
انواع روش انجام پیوند استخوان
پیوند بلوک استخوان
کاربردی ترین روش زمانی که بیمار از استخوانی کمی دارد و نیاز به دریافت مقداری زیاد ازمواد پیوند احساس میشود، استفاده از بلوکهای استخوانی است. این بلوک های استخوانی از نواحی پشت فک و نزیک به دندان عقل گرفته شده و به محل موردنظر پیوند زده میشود. در این روش از پیچهای تیتانیومی برای نگهداشتن پیوند استفاده میشود که زمان بهبود این پیوند بین ۴ الی ۵ ماه میباشد و بعد از آماده ایمپلنت است.
افزایش ریج (Lateral Ridge Preservation Graft)
گاهی کمبود تراکم استخوان برای ناحیه ای که قراراست ایمپلنت شود، ناشی از کوچک بودن ارتفاع یا سطح کافی در استخوان فک برای نگه داشتن ایمپلنت است. در این موارد ازظریق روش افزایش ریج (Ridg) سطح و ارتفاع استخوان فک به حد لازم برای ایمپلنت افزایش داده میشود.
پیوند سوکت (Souket Graft)
این روش از پیوند استخوان به هنگام افتادن دندان یا کشیدن دندان به جهت جلوگیری از تحلیل فک و لثه، به کار گرفته میشود.
لیفت سینوس (Sinus Lift)
سینوس چیست؟
سینوسها، حفرههایی در استخوان های بالایی فک و متصل به مجرای تنفسی بینی هستند.
چرا عمل لیفت سینوس انجام میشود؟
آناتومی دندان به گونهای است که در بخش دندانهای آسیایی، سطح استخوان فک کوچکتر است و درموارد فقدان دندان در این نواحی به مدت طولانی و درنتیجه تحلیل استخوان فک، این ناحیه برای ایمپلنت به لیفت سینوس احتیاج دارد.
بیشتر بدانید : جراحی سینوس لیفت
جراحی سینوس لیفت چگونه انجام میشود؟
بعد از بی حسی موضعی بیمار، لایه غشای سینوس بریده و کنار زده میشود سپس مواد پیوند در این میان قرار داده شده و محل جراحی با یک لایه غشای مصنوعی به نام ممبران پوشانده و بخیه زده میشود. بهبود پیوند در این روش ۴ الی ۹ ماه طول میکشد.
مواد مورد استفاده در پیوند استخوان فک چیست؟
همانط.ر که گفته شد بیشتر استفاده در این پیوند از استخوان بدن خود فرد است. در مواردی حیوانی نیز میتوان از استخوان گاو یا خوک استفاده کرد. اما برای استفاده از استخوانهای مصنوعی تنوع بیشتری وجود دارد. متداولترین جایگزینهای استخوانی عبارتند از:
- هیدروکسی آپاتیت: با چگالی متغیر، این ماده غیرقابل جذب است و یک «ماتریکس» ایجاد میکند که در آن استخوان تازه تشکیل شده رشد میکند.
- تری کلسیم فسفات: این ماده قابل جذب رشد استخوان را تحریک نمیکند، اما اجازه هدایت آن را میدهد. چگالیهای مختلف تری کلسیم فسفات وجود دارد.
- سرامیکهای دو فاز: ترکیبی از دو محصول قبلی هستند.
مراقبتهای لازم پس از عمل پیوند استخوان
پس از انجام موفقیت آمیز جراحی، تامپونها به مدت ۲۰ دقیقه در دهان قرار میگیرند. توصیه میشود یخ درمانی را هر ۱۰ دقیقه به مدت دو الی سه دقیقه انجام دهید و چندین بار در دو روز اول تکرار کنید. برای اینکه بخیهها تحت فشار قرار نگیرند و آسیبی نبیند، دهان نباید زیاد باز شود. پس از جراحی توصیه میشود از مصرف نوشیدنیهای سرد و گرم خودداری شود تا بر روی اعصاب تاثیر منفی نگذارد.
- استراحت مطلق داشته باشید.
- مایعات داغ را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
- اکیدا از مصرف دخانیات (سیگار) پرهیز کنید..
- به منظور کاهش تورم ناشی از جراحی، از کمپرس توصیه می شود.
- به هنگام خونریزی در ناحیه جراحی از گاز استریل استفاده کنید..
- از مسواکی مناسب و نرم که آسیبی به قسمت جراحی شده وارد نشود.
- روزانه از دهانشویه برای جلوگیری از ایجاد عفونت و باکتری بهتر است استفاده شود.
این مطلب نیز ممکن است برای شما مفید باشد: مراقبت های پس از ایمپلنت دندان
عوارض پیوند استخوان فک
اگرچه پیوند استخوان فک کاملا کنترل شده است، اما به صورت نادر خطر عوارضی را در بر دارد که اصلی ترین آن عفونت پیوند است. به همین دلیل است که جراح ممکن است به تجویز آنتی بیوتیک اقدام کند. در موارد نادر، ممکن است عوارض زیر نیز بروز کند:
- خونریزی
- کبودی
- مشکلات درمانی یا اختلالات حساسیت در ناحیه تحت درمان
در صورت بروز هر یک از موارد بالا سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
چه کسانی کاندید پیوند استخوان هستند؟
کسانی که میخواهند ایمپلنت کنند
افرادی که قصد دارند جای خالی دندان خودرا با ایمپلنت پر کنند ولی شرایط استخوانی مساعدی را به لحاظ ارتفاع، استحکام و مقاومت ندارند، از پیوند استخوان برای افزایش قدرت مقاومت می توانند بهره جویند.
کسانی که به قدرت استحکام و پشتیبانی بیشتری در ناحیه فک نیاز دارند.
شایان ذکر است حتی اگر قرار نیست دندان خودرا ایمپلنت کنید شاید لازم باشد که پیوند استخوان در برخی از نواحی انجام شود. ممکن است نیاز به پیوند استخوان در قسمتهایی از استخوان فک که به دلایلی چون بیماری های لثه یا ازدست رفتن دندان، تحلیل رفته باشد و قدرت پشتیبانی اش از سایر دندانها روبه کاهش باشد، احساس شود.
چه کسانی نمی توانند پیوند استخوان انجام دهند؟
پیش از اقدام برای پیوند استخوان حتما پزشک مربوطه را در جریان سلامت عمومی خود و داروهایی که مصرف میکنید، قرار دهید. گروهی از بیماران که ممکن است به تشخیص متخصص ایمپلنت نتوانند پیوند استخوان را انجام دهند عبارت اند از:
- بیماران دیابتی
- بیماری های مربوط به سیستم ایمنی بدن
- افراد مبتلا به سرطان و تحت شیمی درمانی
- مصرف سیگار ممکن است مشکل ساز باشد.
هزینه پیوند استخوان فک چقدر است؟
میزان مداخله در بازسازی استخوان فک میتواند بسیار متفاوت باشد. بعضی افراد ممکن است فقط برای ی دندان نیاز به پیوند داشته باشند، در حالی که بعضی افراد به ترمیم ناحیه بزرگی از فک نیاز دارند. به علاوه مواد استفاده شده و پزشک معالج نیز میتواند روی هزینه پیوند استخوان تاثیر داشته باشد. به همین دلیل لازم است که قبل از تخمین هزینه توسط یک دندانپزشک با تجربه معاینه شوید.
پارامترهای مختفی در برآورد هزینه ی پیوند استخوان، تعیین کننده هستند. برخی از این پارامترها عبارت اند از:
- از کدام انواع استخوان برای پیوند استفاده شود؟ آتو گرافت، آلو گرافت، زنوگرافت و یا آلوپلاست؟ به عنوان مثال؛ درمواردی که از استخوان خود بیمار (اتوگرافت) استفاده شود، نسبت به سایر انواع دوبرابر هزینه دارد.
- از کدام روش برای انجام پیوند به کار گرفته میشود؟ روش سوکت، بلوک استخوان، افزایش ریج و یا لیفت سینوس؟
- چه مقدار موارد برای پیوند لازم است؟
وضعیت استخوان فک بیمار باید توسط متخصص ایمپلنت کاملا بررسی شده و مقدار تمام پارامترهای بالا مشخص شود، آنگاه متخصص مربوطه میتواند هزینه پیوند استخوان را تعیین کند.
مشاوره تخصصی و رایگان
همین الان با یک کلیک تماس بگیرید
۰۲۱۹۱۰۰۹۹۱۸
سؤالات متدوال درباره پیوند استخوان
آیا استخوان فک بعد از عمل پیوند استخوان بازسازی میشود؟
بله. موادی که پیوند به استخوان فک پیوند زده میشوند به مرور زمان باعث تحریک و بازسازی مجدد استخوان طبیعی فک می شود و خود نیز با رشد استخوان طبیعی، تخریب می شود.
آیا پیوند استخوان درد دارد؟
عمل پیوند استخوان به هنگام انجام آن، ممکن است به سبب بی حسی موضعی درد کمی داشته باشد اما بعد از ازبین رفتن اثرات بی حسی ممکن است. بیمار درد ایمپلنت دندان را احساس کند که بهتر است بیمار مطابق دستور متخصص ایمپلنت مربوطه مسکن ها و آنتی بیوتیک هایی را جهت کاهش درد و عدم عفونت مصرف کند.
آیا ممکن است بدن پیوند را پس بزند؟
خیر. مواد پیوندی حاوی مواد معدنی هستند. خصوصا که در روش آلوگرافت تمام مواد آلی آن گرفته میشود.
عمل پیوند استخوان چقدر طول میکشد؟
عمل پیوند استخوان توسط جراح بسته به نوع روش به کار گرفته شده و مقدار نواحی لازم جهت پیوند می تواند بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه متغیر باشد.
آیا می توان از تحلیل لثه و نیاز به پیوند استخوان جلوگیری کرد؟
البته که بله. به شرط اینکه به بهداشت دهان و دندان به قدرکافی اهمیت داده شود و عوامل مؤثر در سلامت دندان کنترل شود.
برخی از این عوامل می توان به رژیم غذایی مناسب و غنی از کلسیم، مصرف مکمل ها در سنین بالا، عدم مصرف دخانیات، کنترل قند خون اشاره کرد.
زمان بهبودی بعد از پیوند استخوان چقدر است؟
پس از جراحی، لثهای که برای قرار دادن پیوند برش داده میشود، طی ۸ تا ۱۵ روز بهبود مییابد. در این دوره رعایت بهداشت دهان و دندان، رعایت رژیم غذایی ولرم یا سرد و نرم کردن غذا در روزهای اول ضروری است. با این حال، بین ۳ تا ۹ ماه طول میکشد تا استخوان به طور مطلوب محکم شود.
آیا خطر رد پیوند استخوان وجود دارد؟
مانند هر روش دیگری از این نوع، بدن ممکن است موادی را که به آن پیوند شده است پس بزند، به ویژه در مورد پیوندی که بر اساس استخوان آلوژنیک (از اهداکننده) یا حیوانی است. با این حال، خطرات رد پیوند در زمینه پیوند استخوان ناحیه فک نادر است.
جمع بندی
جراحی استخوان فک به منظور افزایش تراکم آن یکی از روشهای دندانپزشک است که اغلب پیش از کاشت ایمپلنت صورت میگیرد. با این حال میتوان از آن برای رفع مشکلات زیبایی یا اختلالات مادرزادی نیز استفاده کرد.
برای پیوند میتوان از استخوان بدن خود فرد، استخوان حیوانی یا پودر استخوان مصنوعی استفاده کرد. این عمل در اغلب موارد با بی حسی موضعی انجام میشود. بعد از عمل پیوند استخوان فک لازم است که آنتی بیوتیک مصرف کنید و از وارد کردن فشار زیاد پرهیز نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روشهای زیبایی دندانپزشکی میتواند سایر مقالات منتشر شده در سایت ما را مطالعه کنید.
کلینیک دندانپزشکی سریتا میتواند با ارائه کلیه خدمات مربوط به اصلاح و ترمیم دندان، شما را از شر دندان های معیوب خلاص کرده و لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی در رابطه با انتخاب روش مناسب برای ترمیم دندان های خود، می توانید با ما تماس حاصل فرمایید.